29.07.2022

8 símptomes de deshidratació en gent gran. Com pervenir-los?

Deshidratación en ancianos

La deshidratació és un problema que pot comportar conseqüències serioses per a l’ésser humà. Els adults majors són especialment vulnerables perquè, per una sèrie de raons, poden no aconseguir el consum d’aigua diari ideal. Juntament amb les pautes per a una ingesta d’aigua adequada, monitoritzar els símptomes de la deshidratació en persones grans és una mesura necessària per a afavorir una millor qualitat de vida en la tercera edat.

 

 

QUÈ S’ENTÉN PER DESHIDRATACIÓ?

La paraula deshidratació significa falta d’hidratació. En l’ésser humà es considera un estat patològic que es produeix quan es perd més aigua de la que s’ingereix. Aquest desequilibri de líquids fa que l’organisme no funcioni correctament provocant alteracions a diversos nivells. Els adults més grans se situen entre els grups que tenen majors probabilitats de patir un desequilibri hídric juntament amb nounats, nens menors de 5 anys, embarassades i esportistes.

 

 

PER QUÈ ES DESHIDRATA UNA PERSONA GRAN?

Els motius de deshidratació poden ser varis. D’acord amb les dades divulgades en una revisió d’estudis sobre els factors de risc associats a la deshidratació en persones grans en residències, en la persona gran deshidratada les causes més freqüents es vinculen amb:

  • Edat molt avançada.
  • Sexe femení.
  • Infeccions repetides.
  • Demència.
  • Limitacions físiques i ambientals.

 

 

COM SABER SI UNA PERSONA GRAN ESTÀ DESHIDRATADA? 8 SIGNES

Els símptomes de la deshidratació poden variar i ser més o menys severs segons el grau de deshidratació. En general, la deshidratació es classifica com:

  • Aguda: pot aparèixer a totes les edats com a conseqüència d’episodis de vòmit, diarrea o sudoració excessiva.
  • Crònica: és la forma més comuna en persones grans i produïda per una escassa hidratació durant un període de temps prolongat.

Per a detectar la deshidratació, és important monitorar els següents símptomes en adults grans:

  1. Boca pastosa: una persona que no pren suficient aigua presenta sequedat de la mucosa oral. Aquesta és el resultat d’una baixa producció de saliva i alguns dels signes típics són absència de saliva o saliva densa, llengua i llavis secs. A mesura que la deshidratació empitjora la persona tindrà dificultats per a parlar i empassar i majors probabilitats de contreure infeccions bucals.
  2. Restrenyiment: el desequilibri hídric afecta també al trànsit en l’intestí. Més enllà del restrenyiment poden presentar-se símptomes com a dolor i inflor abdominal, falta d’apetit.
  3. Canvis en l’orina: no sols els nivells d’orina, sinó que també el seu color i densitat poden indicar un problema d’hidratació. La falta d’aigua en l’organisme redueix la micció i fa que l’orina sigui més densa i fosca.
  4. Fatiga: aquest símptoma es deu a una baixada de la tensió sanguínia per la falta d’aigua.
  5. Dolores i espasmes musculars: la falta d’aigua no sols baixa la tensió, sinó que també altera els nivells de minerals en sang el que afecta el correcte funcionament dels músculs. Per aquesta raó també poden aparèixer alteracions en el ritme cardíac.
  6. Síndrome confusional: els resultats d’un estudi indiquen que la deshidratació és una de les possibles causes de síndrome confusional agut en adults majors.
  7. Cefalees: mal de cap i migranyes s’associen a la deshidratació, que pot provocar una reducció de l’aportació d’oxigen al cervell.
  8. Pell seca: així com ocorre en la boca, la deshidratació es pot detectar en la pell que resultarà més seca i esquerdada per la falta d’hidratació.

 

 

COM AFECTA LA DESHIDRATACIÓ EN LA PERSONA GRAN?

Un desequilibri en els nivells d’aigua en l’organisme humà pot tenir conseqüències molt serioses. De manera particular en els individus més fràgils. La gravetat, més enllà dels símptomes que hem descrit, està relacionada amb les complicacions que poden sorgir.

Entre els majors perills de la deshidratació en persones grans, cal destacar:

  • Caigudes: la fatiga, l’estat confusional i els espasmes musculars poden provocar la pèrdua d’equilibri i augmentar les probabilitats de caiguda en els adults més grans amb totes les repercussions que aquestes poden tenir.
  • Úlceres de decúbit: la pell seca típica en persones deshidratades augmenta el risc de lesions per pressió en persones grans enllitades.
  • Infeccions: una hidratació inadequada altera la pell i les mucoses i el funcionament d’altres teixits i òrgans. Aquests desequilibris redueixen la capacitat de l’organisme de reaccionar i defensar-se davant agressions de virus i bacteris. Com a resultat de l’anterior, la deshidratació en ancians, sovint, presenta conseqüències infeccions de les vies urinàries, dels ronyons i de la boca.
  • Insuficiència renal: la reducció del flux sanguini, que es produeix per baixos nivells d’aigua en el cos entre altres causes, pot produir danys renals.
  • Ineficàcia dels fàrmacs: un flux sanguini alterat pot retardar o alterar també els efectes dels medicaments causant serioses complicacions en l’estat de salut de l’individu.

Aquestes són només algunes de les possibles conseqüències d’una mala hidratació. Si no es prenen les mesures necessàries, fins i tot poden representar un risc per a la vida en persones fràgils com la gent gran.

 

 

COM REHIDRATAR A UNA PERSONA GRAN DESHIDRATADA?

Rehidratar a una persona gran diagnosticada de deshidratació moderada o severa implica una sèrie de cures per part de professionals de la salut. D’una banda, l’ajust en els nivells d’aigua i sals minerals ha de ser precís i coherent amb les necessitats per a evitar els efectes secundaris d’una hidratació elevada. D’altra banda, cal triar la via d’hidratació més adequada que pot ser oral o intravenosa segons el cas.

A Espanya els casos d’hospitalització deguts a aquest problema són freqüents i en augment, encara que es considera que els ingressos hospitalaris per deshidratació són potencialment evitables.

La prevenció és una de les millors maneres de lluitar contra la deshidratació aguda i crònica i les seves conseqüències per a les persones majors de 65 anys.

Disposar d’un servei d’atenció integral en un centre residencial per a persones grans o combinar un centre de dia amb l’atenció domiciliària pot ser clau per a prevenir aquest tipus de problemes en persones grans. FIATC Residències respon a aquestes necessitats dels ancians i els seus familiars amb cuidadors professionals capaços de desenvolupar un pla de treball personalitzat i fer un seguiment expert dels objectius definits conjuntament.

 

 

PAUTES PER A GARANTIR LA CORRECTA HIDRATACIÓ EN GENT GRAN

Amb l’edat la percepció de la set canvia a causa d’una sèrie de canvis fisiològics típics de la senectut. Ser conscients d’aquests, així com de la importància de mantenir-se hidratats és el primer pas per a prevenir malalties per alteració dels nivells d’aigua en l’organisme.

També es poden seguir alguns trucs senzills que ens ajuden a garantir una bona hidratació en la tercera edat:

  • Mantenir dues ampolles d’aigua a mà, aquesta és la quantitat que, en general, s’hauria de prendre diàriament.
  • Evitar sortir en les hores centrals del dia i seguir altres pautes per a prevenir la deshidratació i els cops de calor a l’estiu.
  • Evitar els refrescos que contenen sucre o substàncies estimulants.
  • Prendre infusions cereals i sucs de fruites i verdures naturals.
  • Seguir una dieta equilibrada rica en fruites i verdures de temporada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els adults més grans se situen entre els grups que tenen majors probabilitats de patir un desequilibri hídric.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les causes més freqüents relacionades amb la deshidratació son l’edat avançada, sexe femení, infeccions repetides, demència i limitacions físiques i ambientals.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La boca pastosa, el restrenyiment, els canvis en l’orina, la fatiga, els dolors i espasmes musculars, el síndrome confusional, les cefalees i la pell seca són signes de deshidratació.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Algunes conseqüències que poden causar un estat de deshidratació són les caigudes, les úlceres de decúbit, les infeccions, la insuficiència renal o la ineficiència de fàrmacs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rehidratar a una persona gran diagnosticada de deshidratació moderada o severa implica una sèrie de cures por part de professionals de la salut.